Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom oorzaken en symptomen

Over plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom of plaveiselcelkanker (PCC) is een kwaadaardige huidtumor die ontstaat uit cellen in de opperhuid. Het komt vooral voor bij mannen (op het hoofd) en wat minder bij vrouwen (op de benen).

Op deze pagina leest u meer over de oorzaken en symptomen van plaveiselcelkanker, de meest gebruikte onderzoeken om de diagnose te stellen en de meest voorkomende behandelvormen bij plaveiselcelkanker. Het AVL is een erkend expertisecentrum voor PCC.

Oorzaken van plaveiselcelkanker

Deze vorm van kanker treedt overwegend op boven de 40 jaar. De meest voorkomende oorzaak is veelvuldige blootstelling aan zonlicht over een lange periode. Het plaveiselcelcarcinoom komt voornamelijk voor in huidgebieden die veel aan zonlicht worden blootgesteld. Maar ook afweerremmende medicatie kunnen een rol spelen bij het ontstaan van PCC.

Symptomen van plaveiselcelcarcinoom

Voordat u een plaveiselcelcarcinoom krijgt, kunt u last hebben van verhoorning van de huid (huidschade door de zon). Dit kan uitgroeien tot een PCC. De tumor zelf is een langzaam groeiend wratachtig knobbeltje, dat niet jeukt en pijn kan doen.

Veelgestelde vragen over plaveiselcelcarcinoom

  • Hoe ziet een plaveiselcelcarcinoom eruit?

    Een plaveiselcelcarcinoom ziet er meestal uit als een bleekroze, ruw knobbeltje. Het wordt langzaam groter en doet soms pijn. Soms kan het bloeden.

  • Gaat een plaveiselcelcarcinoom vanzelf weg?

    Een plaveiselcelcarcinoom gaat niet vanzelf weg en moet behandeld worden.

Behandelingen bij plaveiselcelkanker

De volgende behandelingen worden onder andere toegepast bij PCC:

De behandeling van plaveiselcelkanker in het AVL

Welke behandeling u precies krijgt, hangt af van het type tumor. Ook uw verdere gezondheid en conditie zijn van belang. U hoort vooraf precies wat er gaat gebeuren en er is alle tijd om uw vragen te stellen. Uw behandeling zal bestaan uit één of meer van bovenstaande behandelingen.

Maak online een afspraak

Voor zowel nieuwe patienten en Second Opinions

Let op: Om een afspraak te kunnen maken, is een verwijsbrief van uw huisarts benodigd.